Activiteiten Inschrijvingen


Geplande activiteiten : (Klik erop om het te lezen)

15 Apr 2018: Eerste Heilige Communie 2018
xx Mei 2018: Rome bedevaart
xx Mei 2018: Bisdom bedevaart
04-08 Mei 2018: Bedevaart Banneux Mei
26-05 t/m 03-06 2018: Bedevaart Lourdes Busreis
27-05-2018: Taizee Viering
29-05 t/m 31-05 2018: Voorvermelding Ziekentriduüm Zwaag
11-16 Jun 2018: Met diaken Rob Mascini naar Rome
24-28 Aug 2018: Bedevaart Banneux Augustus
26 Sept t/m 01 Okt 2018: Bedevaart Lourdes Vliegreis
29 Sept 2018: Vanaf 16:30 uur Vrijwilligersfeest!
Geen vaste datum: Stichting Eggo van Egmond

Terug naar boven

Terug naar boven


Eerste Heilige Communie 2018

Op zondag 15 april 2018 zullen de kinderen van groep 4 uit de parochies van Grootebroek en Enkhuizen hun Eerste Heilige Communie doen.

De werkgroep gaat samen met ouders de voorbereidingsperiode en de vieringen verzorgen. Na het opsturen van het inschrijfformulier ontvangen ouders een uitnodiging voor de informatieavond op donderdag 11 januari 2018 om 20.00 uur.

De volgende data zijn gepland:

Za 20 januari 1e werkmiddag
Za 03 februari 2e werkmiddag
Za 17 februari 3e werkmiddag
Za 17 maart Oefenmiddag
Zo 18 maart Presentatieviering
Za 24 maart 4e werkmiddag
Za 07 april 5e werkmiddag
Za 14 april Oefenmiddag
Zo 15 april Eerste Communieviering
Wo 18 april Evaluatiemiddag.

Ouders die hun kind willen opgeven voor de Eerste Communie kunnen een mail sturen naar:
heiligecommunie@gmail.com. Dan wordt er een inschrijfformulier per mail verstuurd.

Kinderen uit groep 4 (die op een R.K. basisschool zitten in Grootebroek of Enkhuizen) krijgen via school een aanmeldformulier.

Voor meer informatie kan contact gezocht worden met de werkgroep Eerste Heilige Communie:
heiligecommunie@gmail.com. of Luciènne Slijkerman Megelink (0228-522315).

Terug naar boven


Romebedevaart

Wellicht heeft u het al gehoord, wellicht ook nog niet. Het bisdom gaat een nieuwe bedevaart organiseren voor iedereen in het bisdom Haarlem-Amsterdam. Deze bisdom bedevaart zal plaatsvinden in de meivakantie van 2018.

Voor de bedevaart naar Assisi zoekt het bisdom mensen die ambassadeur willen zijn. Een ambassadeur fungeert als contactpersoon tussen het bisdom en de eigen parochie. Zou u het bisdom weer willen vertegenwoordigen en het nieuws over de bedevaart verder verspreiden binnen uw parochie? Of misschien kent u iemand die dit zou willen doen.

U wordt in ieder geval van harte uitgenodigd om naar één van de informatiebijeenkomsten op dinsdag 20 juni, woensdag 21 juni of donderdag 22 juni te komen. Tijdens deze bijeenkomsten zullen de bisschoppen aanwezig zijn als ook iemand van de tour operator. Er zal er meer bekend gemaakt worden over de bisdom bedevaart. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en ook zal er promotiemateriaal ter beschikking gesteld worden voor de parochies.

Data en locaties van de infobijeenkomsten:

Dinsdag 20 juni: om 15.30 en 19.15 uur in de Boomkerk te Amsterdam
Woensdag 21 juni: om 15.30 en 19.15 uur in de Esplanadezaal te Heemskerk
Donderdag 22 juni: om 15.30 en 19.15 uur in de Kloosterhof te Noord-Scharwoude.

Meer informatie over de locaties is hier te vinden. Aanmelden voor één van deze bijeenkomsten wordt op prijs gesteld.

Voor aanmelding en/of vragen kunt u mailen naar assisi2018@bisdomhaarlem-amsterdam.nl
Ik hoop u graag op een van de bijeenkomsten te mogen verwelkomen.

Contactpersoon (Regiocoördinator) voor onze regio West-Friesland ZO is Anne-Marie Brieffies

Het e-mailadres voor de regio is: info@parochieswestfrieslandzo.nl Regiocoördinator

Terug naar boven


Bisdombedevaart

Bisdombedevaart mei 2018

In de meivakantie van 2018 willen wij samen met de VNB een bedevaart naar Assisi organiseren. Met elkaar op reis gaan en zeker op pelgrimage, is meestal een verrijkende ervaring.

Wij hopen dat deze bedevaart kerkgemeenschappen en de saamhorigheid extra zal versterken en proberen mensen uit dezelfde regio zo veel mogelijk bij elkaar onder te brengen. Bovendien hopen wij dat ieder persoonlijk gesterkt zal worden in zijn of haar geloof.

In Assisi gaan we de plekken bezoeken, die in het leven van St. Franciscus een grote rol hebben gespeeld, bv. de Basilica di San Francesco, di San Rufino en de kapel Portincula en ook de natuur in de omgeving te ontdekken. Er zullen gezamenlijke eucharistievieringen zijn en voor jongeren, tieners en kinderen een speciaal programma.

Het wordt een busreis met mooie tussenstops, maar er is ook de mogelijkheid om met het vliegtuig te reizen. Informatie via Email: assisi2018@bisdomhaarlem-amsterdam.nl

† Mgr. J. Punt Bisschop bisdom Haarlem-Amsterdam en † Mgr. J. Hendriks Hulpbisschop

Reisopties en data

De bedevaart zal plaatsvinden in de meivakantie van 2018. Er worden twee reismogelijkheden aangeboden, met het vliegtuig en met de bus. Afhankelijk van de gekozen reisoptie duurt de bedevaart 6 of 9 dagen. De busreis is van 28 april t/m 6 mei 2018 en zal tussen 800 en 850 euro gaan kosten. De vliegreis is van 30 april t/m 5 mei 2018 en zal 750 tot 800 euro kosten. De definitieve prijzen zullen later bekend worden gemaakt.

Ambassadeurs

Er hebben zich inmiddels al verschillende ambassadeurs gemeld die de bedevaart willen promoten in hun parochie. Om de bisdombedevaart verder bekend te maken in ons bisdom zoeken we nog meer ambassadeurs. De ambassadeur is de contactpersoon voor de parochie en het bisdom. Wij ondersteunen de ambassadeurs met informatie en promotiemateriaal. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via onderstaand emailadres.

Promotiemateriaal beschikbaar

Er is promotiemateriaal beschikbaar dat gebruikt kan worden in de parochies. Per parochie zijn er posters, gebedskaartjes en banners beschikbaar.

Reisleiders en gidsen gevraagd

Om de bedevaart in Assisi goed te laten verlopen zijn er reisleiders en gidsen nodig. Wilt u graag anderen een mooie bedevaart bezorgen? Of kent u misschien iemand die dit graag zou willen doen?

Neem dan contact met ons op. Kennis over Assisi en ervaring als reisleider is niet direct vereist.

Aankondiging informatiebijeenkomsten in september

In september zullen er een aantal informatiebijeenkomsten georganiseerd worden voor ambassadeurs en pastores. We zullen dan meer vertellen over het programma van de reis en praktische reisinformatie. Ook zal er nieuw promotiemateriaal beschikbaar zijn. Deze bijeenkomsten staan gepland op maandag 25 september, dinsdag 26 september en donderdag 27 september. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Contact

Voor al uw vragen over de bisdombedevaart, aanmelden en/of opmerkingen kunt u ons bereiken via ons emailadres assisi2018@bisdomhaarlem-amsterdam.nl of via het telefoonnummer 023-5112636.

Terug naar boven


Bedevaart Banneux

De eerste maanden van 2018 zijn al weer om. Voor de één een nieuw begin na misschien een zware tijd, voor de ander een moeizame start. Wat kan het dan mooi zijn om even bemoediging te krijgen, je verhaal te kunnen vertellen, andere verhalen over het leven te horen. Samen huilen, samen lachen.

Wij willen u graag verwelkomen in het voorjaar van 4 t/m 8 mei.
Wat een prachtige plek om te herdenken en wat een prachtige plek om dankbaar te zijn voor onze vrijheid.

In het najaar is de bedevaart van 24 t/m 28 augustus.
De bedevaart duurt vijf dagen van vrijdag tot en met dinsdag.
Wij halen u met de bus op bij opstapplaatsen om naar de eerste stop in Utrecht te gaan en daar koffie of thee te drinken. Dit is het verzamelpunt van alle bussen en hier ontmoet u uw medegasten en alle vrijwilligers van Bisdom Haarlem-Amsterdam.

Daarna gaat de reis richting Soerendonk waar een broodmaaltijd wordt aangeboden om dan voldaan naar Banneux te vertrekken waar wij vijf volledig verzorgde dagen voor u klaar staan.
Priesters, verpleegkundigen, arts en verzorgenden staan voor u klaar om u (daar waar nodig) te begeleiden en u vijf prachtige dagen te laten beleven en weer een beetje rust te vinden in dit hectische bestaan. Rolstoelen en rollators zijn aanwezig om een wandeling of uitstapje mogelijk te maken. De reis is ook geschikt voor minder validen en zieken. Een rolstoelbus is aanwezig.

Op de terugweg stoppen wij wederom in Soerendonk om daar een heerlijke warme maaltijd te nuttigen en dat is ook de plaats waar wij afscheid van elkaar nemen en de reis naar huis verder gaat om u veilig en wel weer bij de opstapplaats te brengen.
De kosten bedragen € 275,–.

U kunt contact opnemen met
Eva Onderwater : Tel: 0297 – 222 208
E-mail : banneux.bisdomhaarlem@outlook.com

I.v.m. wisseldienst van Eva kunt u ook contact opnemen met:
Ellen van der Laan 06-3091 8592

Mijn collega-vrijwilligers en ik hopen u te mogen verwelkomen.
Els Rong

Terug naar boven


Bedevaart Lourdes

West-Friese Lourdes Vliegreis 2018

“Je voelt in Lourdes de liefde van je medemens,
de warmte van alle mensen om je heen.”
(Deelnemer West-Friese Lourdes Vliegreis 2017).

Woensdag 26 september t/m maandag 1 oktober 2018 gaat VNB West-Friesland voor het zeventiende achtereenvolgende jaar naar Lourdes. De groepsreis, met West-Friese pastorale begeleiding, staat open voor jong, oud, gezond, ziek, gelovig, niet gelovig, buitenkerkelijk, andersdenkend.
Via opstapplaatsen in Hoogkarspel, Hoorn en Oostzaan brengt de touringcar u naar Maastricht Aachen Airport. Na ongeveer anderhalf uur vliegen, landt het chartertoestel op Tarbes. De gereedstaande bus zet u in ca. vijftien minuten voor uw hotel in Lourdes af.

Twee informatie- en kennismakingsavonden in juni en september dragen bij aan een versneld groepsgevoel. Op de reünie in november krijgt u het herinneringsboekje van deze betekenisvolle reis! Wilt u in 2018 met ons mee?
Meldt u aan bij Harry Vet: ham.vet@quicknet.nl / 0228-514040.

De pelgrims verblijven in groepshotel Croix des Bretons. Degenen voor wie (enige tijd) lopen en/of staan (te) vermoeiend is en van een rolstoel gebruik (willen) maken – welke kosteloos kan worden geleend – moeten zelf een rolstoelbegeleider meenemen; de rolstoelbegeleider dient de rolstoeler de hele reis te duwen!
Beschikt men niet over (rolstoel)begeleiding, dan is zorghotel Padoue de aangewezen locatie. Hier verblijven de pelgrims die zorg en/of verpleegkundige hulp nodig hebben.
De begeleiding (1 op 1) wordt 24 uur verleend door vrijwilligers onder wie Westfriezen.
Alle vrijwilligers worden door VNB aangesteld!
Bedevaarten naar Lourdes in Mei en September ‘18

> Thema van de bedevaart: “Doe maar wat Hij u zeggen zal”.

Het aanbod voor dit jaar bestaat uit:
26 mei – 3 juni 2018, busreis naar Lourdes
Een prachtige reis door het mooie Frankrijk. De busreis is een vernieuwde reis. Onderweg worden plaatsen aangedaan als Banneux, een bedevaartplaats in België. Het Hospice in Beaune, een prachtig museum, vroeger was het een ziekenhuis voor arme mensen. En natuurlijk op de terugreis een bezoek aan het klooster in Nevers, waar Bernadette ligt opgebaard in haar schrijn.

Indien U liever vliegt is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de vliegreis van 28 mei – 2 juni 2018. De pelgrims die met het vliegtuig gaan sluiten zich dan in Lourdes bij de buspelgrims aan.

11-16 september 2018, vliegreis met Mgr. J. Hendriks, hulpbisschop Bisdom Haarlem-Amsterdam
Dit bedevaartjaar gaat in september ook onze hulpbisschop, Mgr. J. Hendriks mee. De hulpbisschop is bekend met Lourdes, heeft een bijzondere verering voor Maria. Zo schreef hij het boek ‘Maria’. Het thema van de bedevaart van 2018 is dezelfde als de wapenspreuk van de hulpbisschop; deze woorden zijn genomen uit het Evangelie van Johannes.

De informatiebijeenkomsten zijn op zaterdag 20 januari 2018:
– 10.30 uur in Haarlem, de Moeder van de Verlosserkerk, Prof. Eijkmanlaan 48, 2035XB, Haarlem
– 14.30 uur in Heiloo, Diocesaan Heiligdom, Onze Lieve Vrouw ter Nood, Hoogeweg 65, 1851PJ, Heiloo
De duur van elke bijeenkomst is ongeveer 90 minuten. Bij voorkeur, i.v.m. met de catering, uw komst telefonisch melden bij mevrouw Joke Hoekman (06-42347729) of per email jokehoekman@ziggo.nl.

Voor aanvullende informatie belt U met reisleidster Joke Hoekman (06-42347729) of diaken Philip Weijers (06-53887641). Bezoek ook onze website http://www.lourdesgroepbisdomhaarlemamsterdam.nl

Tip: Bent u cliënt bij Zorgverzekeraar CZ? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een flinke korting op de reissom. Meer informatie hierover bij Joke Hoekman.
Terug naar boven


Taizee Viering

Taizé-viering op zondagavond 27 mei in de Koepelkerk in Hoorn

Op zondagavond 27 mei 2018 organiseert Taizé West-Friesland weer een viering in de Koepelkerk in Hoorn. Aanvang 19:30 uur. De kerk is vanaf 19:00 uur open. Adres: Grote Noord 15.

Dit keer ook een speciale plaats voor de Vriendschapsicoon (zie foto).
Ontmoeten en vriendschap zullen dan ook de thema’s zijn van deze viering. De Taizé-viering is immers ook een ontmoeting; van generaties, culturen, gelovigen van verschillende richtingen en niet-gelovigen, We hopen met de vieringen vooral ook jongeren aan te spreken

Zoals gebruikelijk heeft de viering een meditatief karakter. Taizé-liederen worden afgewisseld met stiltes en korte teksten. Een oase van rust en bezinning in een hectische wereld.

Wat is een Taizé-viering?
Een meditatieve Taizé-viering is een korte viering van circa 50 minuten, met weinig gesproken woord, twee stiltes en veel zang. De essentie: rust en ruimte om bij jezelf te komen, bij jezelf naar binnen te kijken, te danken voor wat geschonken is, te bidden voor wat je wenst, je angsten van je af te laten glijden. Geen lange teksten, geen gepreek, maar zingen, meditatie en korte gebeden.
Hoewel er stoelen genoeg zijn, kun je ook op de grond zitten. Kussens zijn aanwezig, maar je kunt natuurlijk ook een bidkrukje meenemen.

Liederen centraal
Kenmerkend voor de Taizé-gemeenschap zijn de liederen. Het zijn korte liederen die meestal vele malen achter elkaar gezongen worden. De gedachte hierachter is, dat het lied als een gebed in je onderbewustzijn plaatsvindt, en zo de hele dag kan dienen als meditatief, stil verlangen.

Wat is Taizé?
In de Bourgogne in Frankrijk ligt het dorpje Taizé waar de broedergemeenschap jaarlijks vele duizenden mensen ontvangt. Het plaatsje is een wereldberoemde pleisterplaats van oecumenisch ingestelde, vooral jonge christenen. De gemeenschap van Taizé bestaat inmiddels 77 jaar telt een honderdtal broeders uit bijna dertig landen. Er zijn vele mogelijkheden om over het geloof te praten, je te verdiepen en te praten over maatschappelijke thema’s. In de loop der tijd zijn steeds meer jongeren naar Taizé gekomen. Ze komen uit alle werelddelen en nemen deel aan de vieringen en de ontmoetingen. Jaarlijks wordt er ook een Europese ontmoeting georganiseerd in een steeds wisselende stad. In 2017 was dat Basel en in 2018 zal dat Madrid zijn.

Volg Taizé West-Friesland op de gelijknamige Facebookpagina en op de website http://www.taizewestfiesland.nl Email: taizewestfriesland@gmail.com

Terug naar boven


Voorvermelding Ziekentriduüm Zwaag

Deze dagen worden gehouden op dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 mei a.s.
Als u denkt: ik zou dat ook wel eens mee willen maken,
belt u dan gerust voor informatie en opgave tussen 16.00-17.00 uur Tiny Hofland-Kok 0228-512582

Wilt u één van deze dagen tegen een kleine vergoeding onze gasten naar Zwaag brengen of ophalen? Belt u dan even om u op te geven, wij kunnen uw hulp zeer goed gebruiken.

Opgave graag vóór 1 april 2018.
Tiny Hofland-Kok
Zesstedenweg 143 tel: 0228-512582
Zie ook onderstaande affiche.

Contactpersoon Ziekentriduüm: Tineke de Boer 06-13217008
Terug naar boven


Met diaken Rob Mascini naar Rome

11 t/m 16 juni 2018

In de maand juni ga ik met een kleine groep mensen naar Rome. Samen gaan we de stad bekijken en de heiligdommen bezoeken. Het is een oecumenische reis. We zullen ons laten inspireren door de oudste afbeeldingen van ons geloof. Het zijn prachtige mozaïeken en eeuwenoude fresco’s.

Natuurlijk zullen we de paus ontmoeten en zullen we de Eucharistie vieren in de Friezenkerk. We dwalen door de oude straatjes van de stad. We bezoeken de grote monumenten. En ik breng u naar de plekjes waar de gewone toeristen niet komen, het huisje van Petrus, zijn graf diep onder de Sint Pieter, prachtige onbekende kerkjes en pleintjes. En natuurlijk rusten we uit op de terrasjes van de stad.

Voor wie mij niet kent: ik ben diaken Rob Mascini van het bisdom Haarlem-Amsterdam.
Ik ken Rome goed omdat ik er vaak moest zijn voor mijn studie over de oudheid.

U kunt zich nog bij ons aansluiten. Op zaterdag 7 april is er om 11.00 u een informatiebijeenkomst. Deze wordt gehouden in het parochiehuis van de RK. Kerk in Hoofddorp (Kruisweg 1071, 2131CT Hoofddorp).
In verband met de koffie is het fijn als u zich van tevoren aanmeldt via
robmascini@gmail.com of tel. 023-5291484.

Op deze bijeenkomst kunnen we afspreken hoe we reizen en waar we logeren (meestal in een kloosterhotel). De prijs is afhankelijk van de grootte van de groep.
Kijkt u ook op mijn website
www.romereizen.one

Terug naar boven


Vrijwilligersfeest 29 september a.s.

Wij vinden het hoog tijd dat de vrijwilligers weer eens een stukje extra aandacht krijgen in de vorm van een vrijwilligersfeestje. Dit feestje gaan we houden op zaterdag 29 sept. a.s.
We beginnen met een viering om 16:30 uur en wat daarna volgt blijft nog even geheim.

Natuurlijk krijgen jullie te zijner tijd een persoonlijke uitnodiging maar om te voorkomen dat er mensen niet kunnen maken we nu de datum alvast bekend, zet deze in je agenda! Wat ook belangrijk is, is dat wij van iedereen de goede namen, adressen en emailadressen hebben om te voorkomen dat er mensen niet uitgenodigd worden.

Wij vragen dan ook de coördinatoren van de werkgroepen om te zorgen dat er een nieuwe lijst van de groep naar het secretariaat wordt gestuurd. Dank jullie wel voor de medewerking en heel graag tot 29 september!

Het vrijwilligers comité

Terug naar boven


Stichting Eggo van Egmond

De abdijwinkel en kaarsenmakerij samen zijn in een stichting ondergebracht en heet nu voortaan ‘Stichting Eggo van Egmond’. De stichting is opgericht door de abdij en zij is daar ook de bestuurder van. Deze nieuwe bedrijfsvorm maakt het mogelijk om bijvoorbeeld subsidies aan te vragen t. b. v. educatieve en/of culturele projecten omdat een stichting dan ook geen winstoogmerk als doel heeft.

De naam Eggo is een oud-Egmondse naam. Eggo leefde in de 7e/8e eeuw en is een vriend geweest van onze patroon de heilige Adelbert. Zoals Adelbert en Eggo ten dienste stonden van het volk, zo ook het doel van onze abdij en abdijwinkel nl. getuigen van ons geloof in God, in Jezus Christus als Redder van de wereld. Met het evangelie als richtlijn leven wij een leven toegewijd aan God ten dienste van kerk en samenleving. De abdijwinkel/kaarsenmakerij is een venster van ons monastieke leven.

Activiteitenomschrijving

De activiteiten van onze winkel en kaarsenmakerij, van de Stichting Eggo van Egmond dus, richten zich op:

De productie van- en de handel in kaarsen, liturgische artikelen, aanverwante producten en aardewerken, alsmede de detailhandel in monastieke en religieuze artikelen. Verder leggen wij ons erop toe om de samenleving ook te ondersteunen in het bevorderen van het geestelijk leven. Denk aan onze boekhandel met veel geestelijke literatuur, lezingen en cursussen die worden gegeven, rondleidingen, geestelijke gesprekken et cetera.

Informatiebijlage

De informatie die u in de bijlage vindt heb ik samen met onze medewerkers en medebroeders opgesteld. Het betreft lezingen die zullen plaatsvinden de komende maanden, alsook van de nieuwe boeken die wij u willen aanbevelen, en een ‘top 10 meest gelezen’ boeken van de maand. U hebt een verkorte versie daarvan gekregen, een uitgebreidere versie met onze artikelen zoals paaskaarsen, gelegenheidskaarsen, dompelkaarsen, doopsel/vormsel materiaal etc. komt voor het einde van deze maand.

Natuurlijk bent u bij ons van harte welkom, alleen, met uw gezel of met een groep om de winkel te bezoeken, om een dienst bij te wonen in de kerk of gewoon om te genieten van de stilte en rust van de omgeving. Ik spreek u heel graag mocht u vragen hebben.

Een gezegende voortzetting van de veertigdagentijd en opgang naar Pasen.
namens de monniken, medewerkers en vrijwilligers,
Broeder Steve Purperhart
Bestuurslid van de Stichting Eggo van Egmond

Terug naar boven

Advertenties