Uit de pen van Pater Peter

DAG LIEVE MENSEN !

In het weekend van 4/5 mei heb ik het over mijn herinneringen gehad aan de eindeloze begraafplaatsen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld de Amerikaanse begraafplaats in Margraten en die in Verdun. In Verdun is een kathedraalachtig gebouw neergezet over de restanten van miljoenen die anoniem hun einde vonden in de modder. De enige manier waarop zij weer tot leven kunnen komen is natuurlijk bij God zelf; maar ook in het steeds herinneren.

We mogen ons blijven herinneren waarom en voor wie zij hun leven gaven. Dat ligt in het verlengde van de dood van Jezus zelf. Ook Zijn dood hebben we kort geleden weer herdacht. Het is de belofte van Jezus zelf dat die dood niet het laatste woord heeft, maar het leven of de Liefde. Wij noemen dat ook Hemel of God zelf.

Het is dus uiterst belangrijk om het verhaal van de overledenen tot leven te laten komen; juist ook hier op aarde. Sommigen roepen rond deze dagen dat het nu maar eens over moet zijn met dat herdenken en gedenken want we leven nu in een andere tijd! Ze moesten eens weten hoe het met de wereld is gesteld. We moeten op onze hoede zijn voor nieuwe boosaardige machthebbers. Ze verschijnen zomaar weer, vaak in nette pakken en ogenschijnlijk heel aardig. Maar ze komen onder een vochtige steen vandaan. We zijn ook niet gestopt met het lezen van de Bijbel en ook niet met schrijven. Het verhaal moet doorgaan. Zeker dat verhaal van al die jonge mensen die voor onze vrijheid zijn gestorven.

Thuis heb ik als waarschuwing voor mezelf in die zin drie originele medailles ingelijst. Ze zijn alle drie Duits! De eerste van de Frans-Duitse oorlog in 1870, de tweede van de Eerste Wereldoorlog en de derde van de Tweede Wereldoorlog. Allemaal met lint! Hoe het meest beschaafde land zich drie keer achter elkaar in een oorlog stortte, dat moet voor ieder een waarschuwing zijn.

Wees op je hoede het begint vaak in je eigen hart, in je mening over hen die we niet kennen. Laat je informeren en vooral vraag iets aan hen die een andere cultuur, godsdienst of mening hebben, want anders houdt geen enkele relatie en begint er een nieuw gevecht. Het is allemaal wat ernstiger dan gebruikelijk, maar ik vond het wel belangrijk het met jullie te delen.

Tot de volgende keer! Pater Peter

Advertenties