Uit de pen van Pater Peter

DAG LIEVE MENSEN !

Rondom het Kerststalletje gebeurt er van alles!

In Enkhuizen had ik de kleuters van de Hoeksteen op bezoek. Die kleine schatten zitten dan op de vloerbedekking rondom de stal. En ik mag dan een beetje in hun taal het kerstverhaal vertellen.

Dan gaat er een eerste vingertje omhoog: Waar is het kindje! Gelukkig werd ik door een meisje uit de groep geholpen: die is nog niet geboren! Volgende vraag: Wat is een os? Ik heb maar geantwoord dat dit een soort koe is…!

En dan ineens valt het P woord! Ik moet plassen! Uiteindelijk wordt er dan een rij gevormd bij het toilet. En een jongetje op die leeftijd moet dan natuurlijk altijd dat P woord een paar keer duidelijk herhalen. Gelukkig zal het kindje Jezus in die tijd ook wel z’n doeken hebben volgedaan. Het past wel bij zo’n geboorteverhaal.

Op school legde ik in de bovenbouw uit dat Kerst en Pasen alles met elkaar te maken hebben. In beide gevallen gewikkeld in doeken (stal en graf) en ook allebei de dure zalf mirre! En ik vroeg of er nu iemand met een schriftje in de stal had gezeten om alles op te schrijven of dat het na Pasen was gebeurd? Ze gaven het goede antwoord; net als jullie natuurlijk!

En tenslotte vroeg ik wat die Jezus dan allemaal voor interessante dingen had gedaan in zijn leven. Naast een paar bekende liefdevolle zaken vertelde een jongen uit groep 7 mij iets geheel nieuws: Jezus maakte soep voor de mensen en hij gaf er ook een recept bij. Geweldig toch! Daar waren jullie nog niet opgekomen. Je kunt je voorstellen dat ik daar eindeloos van geniet.

Ik hoop voor alle lezers dat ook zij in het stalletje durven stappen. Even in fantasie tussen de herders of tussen de wijzen. Maar als je dat te spannend vindt, dan kies je er even voor om schaap te zijn; wordt ook goedgevonden. Maar durf even weg te dromen naar die tijd en plaats (Bethlehem) en wat er met Hem is begonnen.

Als iets zo kleins en bijna onbetekenend zo fantastisch tot ons spreekt en blijft spreken door het jaar: dan is Kerst geslaagd. Allemaal heel fijne kerstdagen gewenst en geniet met elkaar van deze geboorte en de gezelligheid er om heen.

Tot de volgende keer! Pater Peter

Ps. Pater Peter loopt niet op achter, maar de stukjes die hij voor onze Voorloper en voor het Kontakt van Enkhuizen schrijft lopen niet altijd gelijk aan onze inleverdata.

Advertenties