Uit de pen van Pater Peter

DAG LIEVE MENSEN !

Sommigen van jullie zijn misschien al op vakantie geweest, maar de meesten van ons mogen nog. Een heerlijke tijd om op een of andere wijze uit te waaien. Daarbij mag je niet vergeten dat er ook velen niet in staat zijn om weg te gaan. Afgezien van de mensen die geestelijk dan wel lichamelijk niet in meer in staat zijn om ver te reizen, zijn er ook mensen die financieel niet weg kunnen en sommigen willen het liefst gewoon thuis blijven. Gelukkig zijn er organisaties die aan ouderen, dan wel minder draagkrachtigen reisjes aanbieden.

Mijn vader van 94 vertelde me gisteren enthousiast dat hij nu lid geworden is van de Zonnebloem! Geweldig. Ook ons kleine gezin had het in de jaren 50/60 niet zo breed en we gingen dan uit logeren bij familie en we fietsten daar dan heen of huurden een houten zomerhuisje samen met een ander gezin ergens aan het strand; zo ging dat. Zelf ga ik het liefst kamperen. En dat dan in het uiterste zuiden van Frankrijk ergens in de Haute Provence. Als ik dan m’n ogen dichtdoe snuif ik de geur van lavendel en vers stokbrood op! Al zittend voor mijn Karsten-tent (opblaasbaar) van voor de brand.

Dit jaar ga ik echter niet lui doen, maar stap weer op de fiets voor een verre tocht, de wind om de kop. Dan waait ie weer helemaal schoon. Ik fiets in twee vakanties van Zwaagdijk naar Sint Petersburg. Dit jaar in ieder geval het eerste deel naar Noord-Oost Polen, de Mazurische meren. Een prachtig gebied gelegen tegen de Baltische staten. Zoals jullie weten heb ik al meer van die fietstochten gemaakt. Elke avond is het dan een verrassing waar je terecht komt en wat je allemaal beleeft.

Het mag weer een soort pelgrimsreis zijn, want het uiteindelijk doel is de kerk waar de lichamen zijn bijgezet van de vermoorde tsarenfamilie. Vorige zomer was ik op de plek (Jekaterinenburg) waar ze zijn vermoord. Daar staat nu een schitterende Orthodoxe kerk. Ze liggen nu, nadat hun lichamen zijn teruggevonden, bij hun voorouders. Een waardige plek. Ze zijn overigens door de Orthodoxe kerk heilig verklaard als martelaren.

Het leek me een prima bestemming om onderweg weer eens na te denken over oorlog en vrede (trouwens dit is de titel van het beroemde boek van de Russische schrijver Tolstoj). Op mijn vorige tochten beleefde ik ook het ene avontuur na het andere. Wat me vooral bij bleef was de hartelijkheid van de mensen onderweg. Het zet je ook weer aan het denken over je eigen leefwereld. De enige zorg onderweg is niet het krijgen van een lekke band (ik heb twee reserve binnenbanden bij me) maar het terugkomen. Dat is het avontuur van het vinden van lokale spoorlijnen met fietsvervoer. In Polen en Duitsland is dat geen al te groot probleem.

Ik hoop dan eind augustus weer fris en fruitig te mogen beginnen aan een nieuw kerkelijk jaar.
Geniet van deze mooie tijd.

Tot de volgende keer! Pater Peter

Pater Peter is op vakantie
van 15 juli t/m 31 augustus 2018

Advertenties